Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Бібліотеки Київської області: регіональні особливості, пріоритети розвитку

26 березня 2019 року на базі КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей», як обласного-науково методичного, координаційно-консультативного та інформаційного центру з питань бібліотечного обслуговування дитячого і дорослого населення,   згідно Плану роботи на 2019 рік управління культури,  національностей та релігій  Київської обласної державної адміністрації, відбувся обласний семінар за участю директорів районних, міських централізованих бібліотечних систем та завідувачів центральних бібліотек ОТГ Київської області за темою: "Бібліотеки Київської області: регіональні особливості, пріоритети розвитку"  (Програма семінару – тут).

Відкрив обласний семінар генеральний директор КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей", кандидат  історичних наук, заслужений працівник культури України М. П. Зніщенко. У вступному слові Зніщенко М. П. акцентував увагу на актуальних питаннях розвитку і діяльності сучасних бібліотек. Зупинився на тому, що сьогодні бібліотека є складовою частиною громади як центр задоволення потреб громадян у публічній інформації, як інформаційний посередник між владою та громадою, як центр формування інформаційних мотивів для громади, як соціокультурний центр. Приділив значну увагу проблемним питанням бібліотечної галузі, що виникають в рамках адміністративно-територіальної реформи.

В обласному семінарі взяла участь  головний спеціаліст управління культури, національностей та релігій Київської облдержадміністрації В. М. Гонтарук, яка ознайомила з підсумками діяльності бібліотек Київської області за 2018 рік, проінформувала про підсумки Колегії УКНР КОДА,  що відбулася 21. 03. 2019 р.  та приділила значну увагу юридичним питанням збереження бібліотечної мережі Київської області в ході утворення Об'єднаних територіальних громад.

Тема збереження бібліотек, в рамках АТР, взагалі була провідною під час даного семінару. Були розглянуті проблемні, конкретні  питання, які виникають під час цього процесу в Київській області (зокрема в Бучанській та Тетіївській ОТГ.)

Під час семінару заступниками директора та бібліотечними спеціалістами КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» були надані присутнім ґрунтовні консультації у відповідності до теми семінару, які супроводжувались необхідними відеоматеріалами, та за допомогою флеш- копіювання поширені електронні версії методико-бібліографічних посібників, підготовлених працівниками КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей».

Круглий стіл: «Реструктуризація мережі публічних бібліотек Київської області: актуальні питання», в рамках семінару, пройшов плідно, творчо, в активних дискусіях та обговоренні актуальних питань та, знов таки, проблемних ситуацій в ході утворення ОТГ.

В роботі семінару взяли участь  головні спеціалісти відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Управління нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти ГТУЮ в Київській області Людмила Боярчук та Аліна Іванець.

В рамках семінару відбулася Презентація  видавничого центру  "Академія", яку провели його директор Василь Теремко, проект-менеджер Анна Яблучна та менеджер Альона Бойко.  

Урочистою подією семінару було нагородження Подяками, Грамотами та подарунками (книги)  учасників  обласного туру Всеукраїнського конкурсу есе "Діти єднають Україну" та обласного фестивалю відео- презентацій  «Пізнай свій край з бібліотекою», присвяченого Року Охорони культурної спадщини України (2018 р.)

Підвів підсумки обласного семінару генеральний директор КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" М. П. Зніщенко.