Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Заколисана пісня» - до 140-річчя від дня народження Станіслава Пилиповича Людкевича

В КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» оформлено чергову сторінку Мистецького календаря «Заколисана пісня» - до 140-річчя від дня народження Станіслава Пилиповича Людкевича (24.01.1879, м. Ярослав, тепер Польща – 10.09.1979, Львів, похований на Личаківському цвинтарі) - видатного композитора, фольклориста, музикознавця, педагога, диригента, музично-громадського діяча. 

С. Людкевич – один з найвидатніших українських композиторів ХХ ст., у творчості якого поєднуються риси національного музичного стилю з особливостями пізньоромантичного стилю європейської музики. Композитор віддає перевагу суспільно-національним темам, вибираючи для музичної інтерпретації передусім тексти двох найбільших національних поетів – Т. Шевченка й І. Франка, а також О. Олеся, В. Пачовського, П. Карманського й ін. Людкевич творив у різних музичних жанрах, виявляючи схильність до великих оркестрових і вокально-оркестрових форм.

Про С. Людкевича можна сказати тими самими словами, якими він характеризував М. Лисенка: він мав суспільну душу. С. Людкевич переймався тим, що його народ був національно поневоленим, уболівав за розвиток української музичної культури. Уся його високопрофесійна багатогранна діяльність сприяла поступовому розвитку української музичної культури, подоланню її провінційності й піднесенню до європейського рівня. С. Людкевич на початку XX ст. – організатор, активний учасник музичного життя. Його критичні статті впливали на музичну свідомість соціуму. 

Запрошуємо всіх зацікавлених до бібліотеки ознайомитися з життєвим і творчим шляхами Станіслава Людкевича з книг розміщених на виставковому стенді у відділі естетичного виховання КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей».