Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Майстер-клас художника Георгія Сергєєва

 КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей»

 

11 грудня 2018 року в КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» (генеральний директор: М. П. Зніщенко) у відділі естетичного виховання відбувся наступний майстер-клас художника Георгія Сергєєва. Цього разу прийшло ще більше поціновувачей творчості пана Георгія та зацікавлених технікою графіки.

Графіка - це вид образотворчого мистецтва. Термін «графіка» походить від грецького слова графо, що означає писати, креслити, шкребти.

Графічні твори, на відміну від живописних, передають найголовніше без зайвих деталей. Вони ніби відображають ідею твору. Графічні роботи можуть бути виконані в чорно-білих, іноді кольорових тонах. 

Графіка охоплює дві групи художніх творів: малюнок та друковану графіку.

Малюнок вважається унікальним, бо існує в одному екземплярі. У давнину художники малювали на папірусі, пізніше - на пергаменті, з XIV ст. - на папері. До нашого часу збереглася традиція малювати на тканині.

Зображення може бути створене олівцем, вугіллям, тушшю, сангвіною (червоно-коричневим олівцем, виготовленим з особливого сорту глини) та іншими засобами. 

На відміну від малюнка, друкована графіка виготовляється в багатьох примірниках.

Щоб їх отримати, використовували гравюру - зображення на твердому матеріалі, яке вкривали фарбами, а потім відбивали на папір.

Існують різноманітні техніки гравюри. Найвідоміші з них: ксилографія, або дереворит, ліногравюра, або лінорит, офорт, літографія.

З появою гравюри пов’язане виникнення друкованої книжки і розвиток книжкової графіки.

У повсякденному житті ми найчастіше стикаємося з ужитковою графікою.

Це - поштові марки, афіші, театральні програмки, етикетки, фірмові знаки, малюнки на коробках для тортів і цукерок тощо.

Ліногравюра, або лінорит, - малюнок, вирізаний на лінолеумі. Малюнок вирізають на лінолеумній пластині сталевими різцями різної конфігурації. Залежно від форми різця лінія, яку він залишає, може бути зовсім тоненькою, гострою, або ж широкою, заокругленою. Таким чином виготовляють форму. Потім на неї наносять друкарську фарбу за допомогою спеціального обладнання - валиків.

Друкують ліногравюру на друкарському пресі. При цьому шар фарби, нанесений на форму, переходить на папір. Паперовий відбиток називають ліноритом, або, узагальнено, як і всі інші друковані техніки, - естампом.

Ксилографія (гравюра на дереві), або дереворит, - це зображення, виконане різцями на дерев’яній поверхні. Для цього придатні не всі породи дерев. Художники використовують грушу, дуб, бук, самшит.

Дерев’яну поверхню ретельно обробляють, шліфують і навіть обробляють воском. Малюнок вирізають подібно до лінориту, але більша твердість деревини дає змогу збагатити зображення дрібницями, деталями. 

Друкують відбиток так само, як і ліногравюру, за допомогою друкарського преса на спеціальному естампному папері. Саме таким чином виготовляли перші друковані книги.

Офорт, або гравюра на металі, - це декілька технік виготовлення друкованої форми з металу (міді, цинку). Малюнок наносять на попередньо оброблену, відшліфовану, гладеньку пластину. Це може бути гравірування, прошкрябування. 

Існують способи легшого нанесення малюнка. Пластину можна вкрити захисним шаром спеціального лаку і «малювати», знімаючи лише лак. Потім таку пластину занурюють у посуд з кислотою, і кислота замість гравера робить заглибини в металі. Фарбу на офортну пластину наносять руками.

Відбиток роблять на друкарському верстаті. М’який папір у процесі притискування ніби виймає, вибирає фарбу із заглиблень.

Літографія - це гравюра на камені. Для цього використовують спеціальний, літографський камінь. Система нанесення малюнка на камінь дуже складна. Це може бути і прошкрябування, і нанесення малюнка пензлем спеціальною тушшю, і малювання спеціальним олівцем. В усіх цих випадках використовують матеріали, які виготовляються тільки для літографії.

Друкують відбиток на друкарському верстаті. Літографія дає змогу досягти тонких градацій (переходів) тону, схожих на малюнок олівцем чи аквареллю. Завдяки цьому літографські відбитки іноді нагадують акварельні малюнки.

Під час майстер-класу по створенню графіки було використано техніку ліногравюри. Читачі самостійно мали змогу відтворити всі процеси її створення і, на завершення,  отримали свої власноруч створені лінорити.

Наступна зустріз з Георгієм Сергєєвим відбудеться 18 грудня о 14.00 у відділі естетичного виховання КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей». Чекаємо всіх бажаючих!