Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Музей книги і друкарства України

У день вшанування пам'яті Преподобного Нестора Літописця, що припадає на 9 листопада працівники КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» (генеральний директор: Зніщенко М. П.) відвідали Музей книги і друкарства України. Цього дня в Україні, починаючи з 1997року, відзначають День української писемності та мови.

Музей розташований у давній архітектурній пам’ятці Києво-Печерської лаври — будинку монастирської друкарні, що діяла безперервно з початку ХVІІ століття до початку XX століття (понад 300 років).

У музеї зібрані близько 56 тисяч експонатів, що висвітлюють історію вітчизняної книги і книжкової справи від часів Київської Русі і до наших днів: копії (факсиміле) рукописних книг XI—XV ст., копії перших друкованих кириличних книг, оригінали стародруків XVI—XVIII ст., раритети друкованої україніки XIX—XX ст., дерев'яні й мідні кліше граверів XVII—XVIII ст., окремі друкарські верстати XVIII—XIX ст., оригінали книжкової графіки XX ст. тощо. Експонуються стародруки відомих церковних і культурно-освітніх діячів XVII—XIX ст., таких як Петро Могила, Інокентій Гізель, Іоаникій Галятовський, Йосип Тризна, Лазар Баранович, Туптало (Дмитро Ростовський), Євгеній (Болховитинов).

Висвітлено визначну роль Києво-Печерської, Львівської, Острозької, Унівської, Чернігівської друкарень в історії друкарства України, в справі піднесення духовного, культурного і освітнього рівня народу, його національної самосвідомості.

Мовою експонатів розповідається про виникнення писемності у східних слов’ян, створення просвітителями Кирилом і Мефодієм в ІХ ст. азбук — кирилиці та глаголиці. Матеріали експозиції розповідають про складну долю української книжки за обставин заборони на українську мову з боку Російської імперії кінця XVIII — початку ХХ ст. В експозиції «Книга і друкарство XX –початку XXI ст.» відображена історія книгодрукування в Україні та закордонних центрах української еміграції і діаспори.