Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Нові видання у фонді документів з питань бібліотекознавства, бібліографії та книгознавства КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей"

 Нові видання у фонді документів з питань бібліотекознавства, бібліографії та книгознавства

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей"

 

     КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" (генеральний директор М. П. Зніщенко), як науково-методичний, інформаційний та координаційний центр для бібліотек Київської області, в своїй діяльності забезпечує раціональне використання всіх документів фонду бібліотеки та забезпечує широкий доступ до них усіх категорій користувачів з науковою, пізнавальною, культурною, навчальною та професійною метою. Важливу складову частину бібліотечного фонду становлять документи з питань бібліотекознавства, бібліографії та книгознавства, які формуються у відповідних структурних підрозділах бібліотеки, серед яких є і подаровані видання. 

     Останні надходження з питань бібліотекознавства та історії книги КЗ КОР "Київська обласна бібліотеа для дітей" подарувала Білас Марія Антонівна, фахівець бібліотечної справи з великим професійним досвідом. У період з 1964 по 1975 р. Білас Марія Антонівна очолювала Центральну бібліотеку ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва. За роки роботи у Київському обласному коледжі культури і мистецтв, а це понад 35 років на посадах викладача-методиста, викладача вищої категорії, Марія Антонівна підготувала не одне покоління сучасних бібліотекарів з творчим, креативним мисленням, конкурентноспроможних в умовах сьогодення. Білас Марія Антонівна – професійний партнер та друг Київської обласної бібліотеки для дітей. Серед видань, які подарувала Білас М. А. – раритетне видання, книга відомого українського просвітника, основоположника українського книгознавства та бібліотекознавства, бібліографа, редактора, педагога С. Сірополка "Короткий курс бібліотекознавства. Історія, теорія та практика бібліотечної справи". В основу книги покладений стислий огляд лекцій, які автор читав у 1917-1918 рр. у Київському Фребелівському товаристві, педагогічному інституті та на курсах професійної підготовки бібліотекарів. Слід зазначити, що активним учасником Фребелівського товариства була Дора Добра, засновниця першої в Україні спеціалізованої бібліотеки для дітей (нині КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей"). У книзі автор виклав позиції щодо діяльності бібліотек, бібліотек Галичини зокрема, погляди на те, якою повинна бути українська книга, історична, науково-популярна та художня література, визначив значення професійних компетенцій бібліотечних працівників та використання  зарубіжного досвіду роботи бібліотек, зокрема американського. Видання, видане  1924 у Львові накладом фонду "Учітеся брати мої!" актуальне і по сьогодні та стане в пригоді сучасним і майбутнім бібліотекарям, книгознавцям, дослідникам, студентам для подальшого осмислення сучасних проблем бібліотечної та книговидавничої справи. Друге подароване видання – монографія Я. П. Запяско "Пам`ятки книжкового мистецтва. Українська рукописна книга". Автор книги – Запаско Яким Прохорович, доктор мистецтвознавства, професор, дослідник історії та теорії образотворчого, декоративно-прикладного та книжкового мистецтва. Монографія містить розгорнутий художній аналіз та бібліографічний опис найвидатніших художньо оздоблених пам`яток українського рукописного мистецтва XI-XVIII століть, обгрунтування багатьох явищ з історії української культури. Особливе місце в монографії відведено ілюстраціям. У монографії вміщено близько 250 шедеврів вітчизняного книжкового мистецтва, живописні та графічні малюнки світських рукописів XVI-XVIII століть. Видання стане в пригоді бібліотекарям-бібліографам, історикам, мистецтвознавцям, філологам, усім шанувальникам давньої культури.

     Колектив КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" щиро дякує Білас Марії Антонівні за подаровані видання, які будуть представлені у фонді документів з питань бібліотекознавства, бібліографії та книгознавства КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" та будуть використанні в професійній, просвітницькій та навчальній діяльності.