Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей": виїзди в ЦБС Київської області

 КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" (директор  М. П. Зніщенко), - як обласний науково-методичний, координаційно-консультативний центр з питань інформаційно-бібліотечного обслуговування дитячого і дорослого населення Київської області, в особі генерального директора М. П. Зніщенка, заступника директора по науковій роботі Л. П. Соляник та головного методиста С. С. Нікольської, згідно Плану роботи на 2018 рік Управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації (начальник: І. І. Подолянець), 29 серпня 2018 року, здійснили виїзд з метою вивчення діяльності та надання науково-методичної і практичної допомоги бібліотекам Тетіївської районної централізованої бібліотечної системи (директор: Л. В. Стахова) з питань сприяння екологічному вихованню та популяризації науково-природничої літератури.

Під час виїзду відбулась ділова зустріч і творчо-професійне спілкування з головою Тетіївської районної державної адміністрації Наталією Іванівною Троянською. Було обговорено багато актуальних питань з удосконалення і розвитку бібліотечно-інформаційного обслуговування населення різних вікових категорій та соціальних груп Тетіївського регіону, проблемних загальнодержавних питань таких, як трансформування бібліотечної  галузі в процесі  адміністративно-територіального реформування. Наслідком обговорення була спільна думка про те, що яке б реформування не відбувалося, а бібліотеки  окремого регіону повинні, в прикладному плані (класифікація, каталогізація, обробка, систематизація документів, методичне забезпечення, практична фахова допомога, профудосконалення тощо), залишатися в тій чи іншій централізованій системі, особливо в перехідний період. На сучасному етапі розвитку суспільства в Україні дуже важливо, щоб на керівних посадах в районах, містах, селах (а також і на вищих державних посадах) були такі керівники як Н. В. Троянська, які зі знанням справи підходять до вирішення, задоволення культурних, і, зокрема, бібліотечних потреб населення, ввіреного їм регіону, розуміють важливість Книги і Бібліотеки в житті кожної людини, важливість і необхідність наявності сучасної повноцінної Бібліотеки для життєдіяльності кожної місцевої громади.

Частина бібліотек Тетіївського району в ході АТР опинилася  у складі Тетіївської ОТГ, і є позитивним те, що успішно вирішуються питання спільного утримання та координації управління цими бібліотеками між районними владними структурами та структурами ОТГ. Тому доцільною і обопільно корисною була зустріч і обговорення низки відповідних питань з начальником відділу культури, релігій, молоді та спорту виконавчого комітету Тетіївської міської ради Дідківською Аліною Василівною, яка теж переймається питаннями бібліотечно-інформаційного обслуговування населення, опікується бібліотеками і, по мірі можливості, позитивно вирішує всі, необхідні для удосконалення бібліотечного процесу питання.

Під час виїзду комісію супроводжувала начальник відділу культури і туризму Тетіївської РДА Добровольська Наталія Григорівна – досвідчений фахівець, обізнаний з усіма потребами бібліотечної галузі, які, по можливості,  намагається  забезпечити. Був доречним і цікавим обмін думками стосовно перспектив розвитку бібліотек регіону.

Що стосується діяльності бібліотек Тетіївської РЦБС зі сприяння  екологічному вихованню та популяризації науково-природничої  літератури серед читачів різних вікових категорій, то встановлено наступне: 

-в бібліотеках системи постійно ведеться активна робота в даному напрямі;

-успішно використовуються як традиційні, так і новітні форми візуальної та активної роботи з читачами;

-в заходах та індивідуальному і груповому інформуванні використовуються новітні технології (7-м комп'ютерів, інтерактивна дошка, копіювальні засоби);

-готуються, видаються та розповсюджуються бібліографічні посібники різних форм;

-формуються на потужному науковому підгрунті інфокейси, матеріалами яких постійно користується широке коло читачів, особливо дорослі читачі солідного віку та читачі-діти середнього та старшого шкільного віку;

-в центральній районній бібліотеці для дорослих понад 26 років успішно працює клуб екологічного спрямування "Дивосил", який створила і очолює досвідчений бібліотечний  фахівець Ольга Миколаївна Романовська (у минулому певний період очолювала Тетіївську РЦБС). "Дивосил" – це на просто клуб за спільними інтересами читачів, це – Громадська організація, це Клуб нетрадиційної медицини і оздоровлення. Його девіз "Знання про здоров'я – кожній родині". Зустрічі в цьому об'єднанні проходять дуже цікаво і мають  на виході практичне застосування набутих знань чи отриманої інформації. "Дивосил" видає посібники з науково -популярних знань та поради по зміцненню здоров'я на основі використання природного навколишнього середовища ("Профілактика йододефіцитних захворювань", "Коли старість… в радість" тощо). "Дивосил" – це  і майданчик міжособистісного  спілкування, змістовного проведення дозвілля (відзначення ювілеїв з дня народження, весіль, народження дітей, онуків тощо);

-виділено групу читачів з числа молоді (22-35 років), яких  інформують по  темі, що їх цікавить "У світі загадкової природи"; проводиться аналіз їх  читацьких формулярів; для зазначених читачів (та широкого загалу) організовуються тематичні викладки, полиці, підбірки документів, тощо.

-методична служба центральної районної бібліотеки для дорослих систематично надає якісну методичну і практичну допомогу бібліотекам РЦБС з  питання сприяння екологічному вихованню та популяризації науково - природничої літератури.

Під час виїзду, крім центральної районної бібліотеки для дорослих, районної бібліотеки для дітей, було відвідано і бібліотеку-філію с. Дібрівка.  Завідує бібліотекою-філією високопрофесійний фахівець, знавець літератури, ентузіаст Світлана Володимирівна Лимарчук. Діяльність бібліотеки з усіх напрямів заслуговує на високу оцінку. Гідний рівень роботи бібліотека забезпечує і з зазначеного питання. Якщо не вистачає літератури  в фонді бібліотеки, то використовує можливості централізованого фонду через внутрісистемний книгообмін. Науково-природнича література займає в бібліотеці одне з чільних місць у формі розгорнутих виставок, полиць, куточків тощо.

В усіх бібліотеках Тетіївської РЦБС затишно, ошатно, багато квітів і квіткових композицій.

Художнє оформлення ЦРБ та РДБ вже протягом певного періоду  здійснює молодий професійний художник - оформлювач, випускниця технологічного технікуму Марія Коваль (донька відомого художника Якова Балушка). В свій час її роботи в бібліотеці високо оцінив відомий  український художник-ілюстратор книг, заслужений художник України Олесь Ткаченко.

Взагалі, в Тетіївській РЦБС (директор Любов Василівна Стахова, завідувач методичним відділом Олена Іванівна Тимошенко) працюють освічені, творчі, високопрофесійні працівники, яких відрізняє постійне бажання працювати на упередження суспільних запитів, шляхетність душі та жіноча чарівність.

Досвід Тетіївської РЦБС з вище зазначеного питання буде узагальнено та поширено по бібліотеках Київської області.

Дирекція КЗ КОР "Київська обласна бібліотека для дітей" висловлює щиру подяку керівництву Тетіївського району, РЦБС за створення сприятливих умов для роботи комісії під час виїзду з метою  вивчення діяльності та надання науково-методичної і практичної допомоги бібліотекам Тетіївської РЦБС з питання сприяння екологічному вихованню та популяризації науково-природничої літератури.