Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Екологія спілкування «Екологія планети – екологія душі»

 

Екологія спілкування «Екологія планети – екологія душі»

 З досвіду роботи Славутицького ЗБІЦ Київської області

До Дня захисту навколишнього середовища були запрошені читачі третьокласники на годину спілкування  про екологічні проблеми в світі і, звичайно, в Україні.

 

Читачі демонстрували неабияку обізнаність з питань екології. З увагою сприймали інформацію про  факти екологічних катастроф, які трапилися  в останні десятиліття на Землі.

Про пожежу на нафтовидобувній платформі Piper Alpha  слухачі  дізналися вперше. Вони вжахнулися  тим наслідкіам, які донині дають про себе знати, і, які ще нескоро будуть повністю ліквідовані. Аварії на ЧАЕС і на АЕС Фукусіма-1 -  найбільші екологічні катастрофи в світі.  По теперішній час  частина території навколо Чорнобильської АЕС вважається непридатною для постійного проживання, а біля берегів Японії відбулося зараження тварин і риб, а у деяких мешканців акваторії почалися різні фізіологічні та генетичні зміни.

Читачі  проявили обізнаність в тому, що в Тихому океані є область, яку називають Східним сміттєвим континентом. Тут скупчилися пластикові відходи  з Азії та Америки. Залишки пластика нагадують  зоопланктон  і риби приймають його за їжу.

 Читачі не могли зрозуміти, як же людство змогло допустити таку наругу над природою, яка,  в свою чергу, намагається помститися зашкідливе до себе ставлення.

Учасники заходу задалися питаннями: як же можна виправити ситуацію, як відновити гармонію між людьми і природою?

Інформація про деякі позитивні зміни не змогли не порадувати.

У деяких країнах Європи навчилися так переробляти сміття та різні відходи, що зробило можливим додатковий видобуток електроенергії.

Програма Rezse-A-Shoe, яку запустила компанія Nike, дозволяє переробляти старі кросівки в матеріал для покриття спортивних майданчиків.

 

В одному з англійських міст електростанція працює на кавовій гущі.

 

В Австралії для запобігання загибелі коал під колесами автомобілів простягають штучні ліани, що з'єднують евкаліпти по обидва боки траси.

А які ж заходи проводяться в Україні?

 Чи дбаємо ми про навколишнє середовище, чи  намагаємося  повернути колишню міць річці Дніпро?

Чому до цього часу  ми продовжуємо по-варварськи поводитися з природою і не думаємо про наслідки, які можуть бути жахливими і незворотними?

 

Читачі пообіцяли, що після нашої бесіди вони постараються поступово змінити ставлення суспільства до природи, навчать жити з нею в гармонії.

Дуже хочеться вірити, що  діти серйозно задумаються про екологічні проблеми і з часом приймуть найактивнішу участь в заходах, спрямованих на відновлення балансу в навколишньому природному світі.

Будемо сподіватися, що природному зернятко, "посаджене"

в душі читачів, проросте міцним паростком любові до всього живого і бажанням жити в унісон з усім світом!

 

О.В.Кропта

завідуюча сектору 

клубної роботи 

Славутицького ЗБІЦу Київськоїобласті