Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Дитяча та шкільна бібліотеки: сучасна модель співпраці

25 жовтня 2016 року у Київській обласній бібліотеці для дітей відбувся обласний семінар «Дитяча та шкільна бібліотеки: сучасна модель співпраці» (програма у додатку) за участю вчителів та бібліотечних спеціалістів, які обслуговують учнів загальноосвітніх навчальних закладів Володарського району Київської області. Мета семінару – поєднання, погодження та використання в професійній діяльності вчителів, бібліотечних працівників, всіх зацікавлених літературного, інформаційного, краєзнавчого ресурсу, мультимедійного продукту Київської обласної бібліотеки для дітей та шкільних бібліотек загальноосвітніх навчальних закладів Київської області, Володарського району зокрема.

Київська обласна бібліотека для дітей в своїй діяльності активно впроваджує нові інформаційні технології. З 2008 року бібліотека працює в автоматизованій бібліотечній інформаційній системі «ІРБІС». Створено три електронні бази: електронний каталог книг (близько 9 тис. бібліографічних записів назв книг), електронний каталог статей (близько 30 тис. бібліографічних записів назв статей періодичних видань) та краєзнавчий електронний каталог (понад 1 тис. бібліографічних записів назв книг краєзнавчої тематики). Учасникам семінару працівники Київської обласної бібліотеки для дітей презентували можливості електронного каталогу бібліотеки на допомогу навчальному процесу, освіті та самоосвіті.

Фахівці Київської обласної бібліотеки для дітей готують науково-методичні, методико-бібліографічні, бібліографічні, довідкові видання за тематичними серіями, щорічно укладають Календарі знаменних та пам’ятних дат, краєзнавчих пам’ятних дат, які представлені на сайті бібліотеки у розділі «Видання бібліотеки». Такі видання є корисним інструментом та суттєвим доповненням навчального процесу, самоосвіти, при написанні науково-дослідницьких робіт учнів, членів Малої академії наук. Їх електронний варіант представлений на сайті Київської обласної бібліотеки для дітей для широкого використання за посиланням http://child-library.kiev.ua/index.php/vidannya-biblioteki.

Для учасників заходу працівники Київської обласної бібліотеки для дітей провели оглядову екскурсію відділами бібліотеки, розповіли про історію та багаторічні традиції бібліотеки, презентували тематичні книжково-ілюстративні виставки, виставки-інсталяції. В мистецькій хол-галереї бібліотеки учасники семінару оглянули виставку творчих робіт читачів-дітей Київської обласної бібліотеки для дітей «Мрії про Україну: дитячий погляд».

В професійних діалогах генеральний директор Київської обласної бібліотеки для дітей М. П. Зніщенко, методист відділу освіти Володарського РВК Київської обл. Л. А. Радько, учасники семінару визначили подальшу дорожню карту моделі пріоритетної співпраці дитячих та шкільних бібліотек на допомогу самореалізації дітей та учнівської молоді.

Київська обласна бібліотека для дітей запрошує освітян Київської області до подальшої співпраці у форматі роботи семінарів, засідань круглих столів, професійних зустрічей щодо створення спільних інформаційно-навчальних ресурсів на допомогу навчанню, популяризації книги та читання, використанню документального фонду бібліотеки (понад 200 тисяч назв), фонду періодичних видань (близько 100 назв) та архів періодичних видань.

Н. В. Острікова,
завідувач відділу
довідково-бібліографічної та інформаційної роботи
Київської обласної бібліотеки для дітей