Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Свято Маковія

В Київській обласній бібліотеці для дітей відбулася презентація чергової сторінки Хронологічного календаря «Свято Маковія».

14 серпня православні християни відзначають свято Маковія − одне з найпоетичніших і найшановніших в Україні.Народна назва свята (Маковія, Маковея, Спас Перший, Спас на воді, Семи братів мучеників Маккавеїв), безумовно, утворилася від офіційної просто за співзвучністю: Маккавеїв — Маковея — Маковія. Сприяло закріпленню назви й те, що саме в цей період достигав мак, його збирали і сушили.

Поєднання стародавніх народних календарних і хліборобських звичаїв із церковними православними відбулося органічно і призвело до того, що у церкві стали святити зілля: васильки (базилік), м’яту, мелісу, руту, любисток, чебрець; квіти: чорнобривці, гвоздики, майори, флокси, айстри, волове око тощо і головне — мак у маківках.

Всі чоловіки повинні з’являтися на це свято в козацькому одязі. Серед маковійських розваг — влаштування високих хрестів, прикрашених квітами та головками маку, до яких прикріплювали гарбузову маску із запаленою свічкою всередині. Усю ніч хлопці й дівчата співали і танцювали навколо них. Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак.

Київська обласна бібліотека для дітей Вітає всіх православних християн з Медовим Спасом!