Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Правове виховання дітей

 Правове виховання дітей

З досвіду роботи Баришівської районної централізованої  бібліотечної системи Київської області

Баришівська районна бібліотека для дітей постійно шукає ефективні форми і методи роботи з читачами у площині правової освіти.

       Бібліотечними працівниками проводяться правові тижні, турніри правознавців, вікторини, години права, правові ігри. Зокрема, в бібліотеці постійно діє книжкова виставка «Кожен має право», спрямована на профілактику правопорушень, надання правових знань та навичок правомірної поведінки.

На виставці представлені міжнародні законодавчі акти про права дітей, міжнародні угоди, закони України, статті та книги відповідної тематики.

З дотриманням прав нерозривно пов’язане і виконання конституційних обов’язків. Права та обов’язки, свобода і відповідальність – тільки в комплексі ці поняття роблять людину повноправним представником суспільства.

        13 грудня   в рамках Всеукраїнського тижня права в Баришівській районній бібліотеці для дітей відбулася зустріч читачів-учнів 10 класу Баришівського НВК (класний керівник О.М.Савків) з старшим інспектором ювенальної  провенції Баришівського відділення поліції Людмилою Леонідівною Івасенко. Вона зупинилася на таких важливих питаннях як: адміністративна і кримінальна відповідальність неповнолітніх за скоєний злочин, питання  насильства в сім’ї,  відповідальність  за протиправні вчинки.

        Злободенною темою  в суспільстві є вживання неповнолітніми ненормативної лексики, наркотиків, алкогольних напоїв, паління, тому правозахисниця акцентувала увагу на недопустимість та неприйнятність зазначених антиморальних дій та звичок для сучасної психічно і фізично здорової людини, якою і повинен бути кожен громадянин України, кожен індивідум людства. Завідуюча бібліотекою Ольга Іванівна Биба спільно з бібліотекарем Баришівського НВК  М.М. Милашич  провели брейн-ринг «Не заблукати на стежках Закону». Грала команда «Феміда» - дівчата: Анна Тимощенко, Даша Федусенко, Ярослава Євтушенко, Єва Костенко та команда «Консенсус» - хлопці: Максим Гостренко, Денис Донченко, Ілля Приймак, Артем Губерник.  Свою ерудицію, знання законів учасники мали змогу продемонструвати в таких турах як: «Правові гони», «Як я знаю законодавство України», «Надай правову консультацію», «Казкова правознавча лотерея», «Павутина» та «Чорна скриня».    З невеликим відривом в один бал перемогла команда «Феміда»

Провідний бібліотекар
районної бібліотеки для дітей
Ю.А.Гранько